Konyhakert
2015-09-16 03:25:55

Játékos kertészkedéssel megváltoztatni a gyermekek és általuk szüleik életszemléletét, egy zöldebb, környezettudatosabb életforma kialakítása. S hogy a saját kertben, saját munkával megtermelt biozöldség, egy talpalatnyi zöld is megadhatja mindenkinek az alkotás örömét.

 

A cikk folytatódik a tovább gombra kattintva.Ezek a célok inspirálták Japport Ferencné Magdika óvó nénit.

A pályázat megjelenése előtt, egy iskolai kapcsolat keretén belül, tavasszal a gyerekek által magról nevelt palántákat elhozták az oviba, és mi elültettük.

A lakótelepi gyerekeknek ez egy érdekes, élményteli felfedezés volt, ahol megtanulhattak egy alapvető fontosságú emberi értéket, a felelősségvállalást. Folyamatában láthatták a növények fejlődését; az érés, a szüret, a betakarítás munkálatait. Rácsodálkozhattak micsoda gazdag forrás a növényvilág. Megtapasztalhatták a fűszernövények illatát, levelének felszínét, virágát, munkafolyamatokon keresztül reméljük személyiségükbe beépült a régi magyar fűszerek újbóli felfedeztetése.

A szabadban lenni, gyönyörködni, tevékenykedni, szívni, inni magunkba a tapasztalás útján szerzett ismereteket; a néphagyományőrző programunk ezt teljes mértékben biztosította, s ezt továbbra is lehetővé teszi.

 

S hogy ezt még értékes elismerés is megkoronázta:

A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertjei program 2015. évi helyi versenyének I. helyezése.

 

Örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket.

 

András Anna

óvodapedagógus